Koda og Gramex –

Koda/Gramex er to forskellige organisationer, som sikrer betaling til musikkens rettighedshavere for offentlig brug af deres musik. Men det er forskellige rettigheder, der forvaltes af henholdsvis Koda og Gramex.

Koda varetager rettigheder på vegne af komponister, sangskrivere og musikforlag. I Gramex varetages rettigheder på vegne af udøvende kunstnere, der medvirker på indspillet musik, og pladeselskabet/producenten bag udgivelsen.

Har man både skrevet tekst og/eller musik og medvirket på indspilningen, har man ret til betaling fra både Koda og Gramex, når musikken bliver spillet i radioen men man er ikke automatisk medlem af den ene organisation, fordi man er medlem af den anden.
Gramex og Koda samarbejder for at gøre det så nemt som muligt for kunderne at afspille musik. Som for eksempel butik eller cafe skal du derfor kun afregne afgiften et sted, nemlig hos Koda, der herefter formidler at pengene fordeles korrekt videre.

 

Hvordan måler man hvad der bliver afspillet?

Da man ikke kan måle hvad der afspilles i en butik eller restaurant, er det ikke sådan at de musikere, som bliver afspillet som baggrundsmusik, bliver afregnet direkte for dette. I stedet bruges der en fordelingsnøgle hvor nogle penge går til musikere, og andre til f.eks workshops og administration.

 

Forskellen på koda og BMI

Et medlem fra Koda kan som reglerne er i dag, ikke få lov til at lægge musik op på vores portal. Hos Koda og deres søsterselskaber i Europa, kan/må man ikke overdrage sin egen musik til andre til kommerciel benyttelse. Er man derimod medlem af det amerikanske søsterforbund BMI, gælder der andre regler. Her må musikeren gerne varetage sine egne rettigheder, så her kan man få sin musik ud at ”arbejde” i hele verden på vores portal. Samtidig bliver musikerne afregnet specifikt for det antal gange deres numre er blevet afspillet, da vi nøjagtigt ved, både hvor og hvornår et musiktrack er afviklet hos os.

Vi har på det sidste set flere danske musikere skifter musikerforbund fra Koda til det amerikanske forbund for at opnå mulighed for, selv at bestemme hvor man vil have afspillet sin musik.

Vi er således et alternativ til Koda og Gramex, og rapporterer direkte til de forbund hvor vi har licens til at afspille musik fra og vi skal derfor ikke rapportere til hverken Koda eller Gramex.

 

Du kan læse mere om os og vores priser her!